Od 11. do 13. juna održava se dvodnevna radionica na temu Jačanja migracijskog menadžmenta, procesa povratka i azila

Published on:

U srijedu, 12. Juna 2024. godine u  hotelu Inex Olgica (Ohrid, Sjeverna Makedonija) započela je dvodnevna radionica na temu "Jačanje migracijskog menadžmenta, procesa povratka i azila", čiji su organizatori Hilfswerk International (HWI) i Zajednička Koordinacijska Platforma (Joint Coordination Platform/JCP).

Radionici prisustvuju predstavnici relevantnih Ministarstava, institucija, sigurnosnih agencija te međunarodnih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore uključući: predstavnike Ministarstva sigurnosti i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, predstavnike Republičkog sekreterijata za raseljena lica i migracije kao i predstavnike Službe za poslove sa strancima BiH, predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije i Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore te predstavnike Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), kao i predstavnike UNHCR-a i IOM-a Sjeverne Makedonije.

U ime HWI i JCP organizacije, radionicu su otvorili Muris Kodžaga-zamjenik direktora Hilfswerk International za zapadni Balkan te Berndt Koerner-šef Zajedničke Koordinacijske Platforme.

Uspješno okončana konferencija o "Jačanju upravljanja migracijama, procesima povratka i azila na Zapadnom Balkanu" održana prethodno u Sarajevu (u periodu od 14. do 16. maja 2024. godine), poslužila je kao polazna tačka prvog radnog dana radionice predstavljanjem njenih sažetaka i zaključaka.

Prvi dan radionice sastoji se iz dva radna dijela od čega prvi obuhvata pitanje povratnih kapaciteta na Zapadnom Balkanu uključujući pregled relevantnih rezultata i trenutačnog stanja iz regiona. Također, ova oblast obuhvatiti će i temu izazova koji usporavaju procese povrataka u zemlje porijekla, što će biti praćeno i razgovorom o zakonodavnim i političkim preprekama u cjelokupnom procesu. Drugi dio dana biti će praćen temama monitoringa i pospješenja regionalne saradnje ali i temama potreba za eskort obukama te očekivanim rezultatima u navedenom polju.  Opće stanje te pregled rezultata i aktuelnih podataka za region Zapadnog Balkana, biti će finaliziran zajedničim sumiranjem zaključaka prvog radnog dana.

Drugi dan obuke obuhvatiti će teme kapaciteta azila na području Zapadnog Balkana kroz prezentaciju trenutačnog stanja ali i potencijalnih izmjena nacionalnog zakonodavstva, praćenih mapiranjem izazova koji mogu nastati u njihovoj daljoj implementaciji.

Diskusijom o prethodno izrečenim temama ali i planiranjem budućih aktivnosti u pogledu jačanja kapaciteta povrataka i azila, biti će zaključen i drugi radni dan radionice koja se sprovodi u okviru projekta „Jačanje procesa upravljanja migracijama, azila i povratka na Zapadnom Balkanu“  finansiranog od strane Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) te Saveznog ministarstva unutarašnjih poslova Austrije.

Više o projektu:

https://hwi.ba/en/projects/refugees-migrants-displaced-persons/strengthening-migration-management-asylum-and-return-processes-in-the-western-balkans/22