Konferencija o "Jačanju postupaka upravljanja migracijama, povratkom i azilom na Zapadnom Balkanu" održana u Sarajevu

Published on:

U razdoblju od 15. do 16. maja 2024. Hilfswerk International (HWI) je zajedno sa projektnim partnerom Joint Coordination Platform (JCP), bio domaćin Konferencije o jačanju postupaka upravljanja migracijama, povratkom i azilom na Zapadnom Balkanu koja je ovim povodom okupila 39 učesnika. Učesnici navedene konferencije ovim su povodom imali priliku za otvoren razgovor o relevantnim temama iz područja povratka i azila te zakonodavstva o azilu i usklađivanju s pravnom stečevinom EU. Ova dvodnevna konferencija koja je održana u u Hotelu Hills u Sarajevu, okupila je predstavnike relevantnih institucija, ogranaka i tijela iz regije Zapadnog Balkana uključujući predstavnike Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, zadužene za pitanje migracija i procese azila i povratka.

Ovom prilikom, predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH – (sektora za azil i dr.), Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, predstavnici Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije kao i predstavnici Uprave policije Crne Gore te Odjela za readmisiju (BiH), uzeli su svoje aktivno učešće praćeni i prisustvom predstavnika međunarodnih organizacija, struktura i tijela koja se diretno bave pitanjima migracija, povratka i azila i to: predstavnici FRONTEX-a, Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, Agencije Evropske unije za azil, predstavnici Saveznog ureda za imigraciju i azil (BFA) Austrija, predstavnica Bosne i Hercegovine pri Regionalnoj inicijativi za migracije, azil, izbjeglice (MARRI), predstavnici GIZ-a koji djeluje u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), kao i predstavnici IOM-a, CIVIPOL-a i predstavnici Specijalnog predstavnika EU (EUSR) u BiH.

Nakon uvodnog dijela u kojem su voditelji organizacija za implementaciju projekta - Lejla Hadžimešić (HWI, regionalna direktorica za Zapadni Balkan) i Berndt Koerner (voditelj JCP-a), pozdravili prisutne te dali svoju uvodnu riječ, sudionici su imali priliku čuti više o projektu „Jačanje procesa upravljanja migracijama, azila i povratka na Zapadnom Balkanu“ u sklopu kojeg se konferencija i održala, nakon čega je predstavljen plan planiranih projektnih aktivnosti kroz usaglašavanje planova regionalne saradnje.

Nadalje, teme ove konferencije uključivale su i područja povratka kao elemenata upravljanja migracijama, praćenih aktivnom diskusijom o nacionalnim strategijama kroz aspekte njihove sprovedbe i saradnje. Osim toga, konferencija je pružila priliku za razmjenu aktuelnih informacija i iskustava u vezi s izazovima povratka na Zapadnom Balkanu, kroz pojedinačna izlaganja svih učesnika koji su predstavili aktuelne informacije i osobne osvrte na situaciju u ovisnosti o području odnosno zemlji porijekla. Kada govorimo o primjerima i izazovima, druga važna tema drugog radnog dana odnosila se na zakonodavstvo o azilu i usklađivanje s pravnom stečevinom EU s osvrtom na napredak i izazove na Zapadnom Balkanu.

Oba radna dana bila su praćena i tematskim diskusijama koje su obuhvatile teme prethodno spomenutog zakonodavstva o azilu i usklađivanja s pravnom stečevinom EU, kao i teme pretpovratka, pratnje i voditelja pratnje te aktuelnosti u oblasti procesa praćenja.

Ova konferencija ponudila je priliku za dijalog o zajedničkoj strategiji i budućim koracima u okviru dogovora o nadolazećim aktivnostima, što je okončano definisanjem zaključaka i završnih riječi.

Projekat „Jačanje procesa upravljanja migracijama, azila i povratka na Zapadnom Balkanu“ sufinansira Fond za azil, migracije i integraciju (AMIF) te Savezno ministarstvo unutarašnjih poslova Austrije.
Više o projektu: https://hwi.ba/en/projects/refugees-migrants-displaced-persons/strengthening-migration-management-asylum-and-return-processes-in-the-western-balkans/22